Yrityksen perustaminen
Yritystoiminnan aloittaminen edellyttää monipuolista suunnittelua. Hyvän liikeidean ja liiketoimintasuunnitelman lisäksi yritystä perustettaessa täytyy mm. valita yritysmuoto ja hoitaa suuri joukko muita asioita. Myös viranomaisilmoitukset ja -maksut sekä lakisääteiset vakuutukset tulee hoitaa asianmukaisesti.
Huolellisella suunnittelulla voidaan vähentää yritystoiminnan riskejä. Yksi tärkeimmistä ratkaisuista on yritysmuodon valinta. Yritysmuodon valintaan vaikuttaa mm. perustettavan yrityksen pääoman tarve, yrityksen perustamiseen ja toimintaan osallistuvien henkilöiden lukumäärä sekä päätösvallan ja vastuun jakautuminen. Myös verotuksella on oma merkityksensä yritysmuotoa valittaessa. Yritysmuodoista osakeyhtiö, kommandiittiyhtiö, avoin yhtiö ja toiminimi sekä osuuskunta ovat kaikki tietyssä määrin eri asemassa esimerkiksi verotuksen kannalta.
Kaikki elinkeinonharjoittajat ovat velvollisia tekemään perustamisilmoituksen Patentti- ja rekisterihallituksen ylläpitämään kaupparekisteriin. Perustamisilmoituksella ilmoittaudutaan samalla myös verohallinnon asiakkaaksi ja verohallinnon ylläpitämiin ennakonperintärekisteriin, arvonlisävelvollisten rekisteriin ja työnantajarekisteriin. Rekisteröinnin yhteydessä yritykselle annetaan yritys- ja yhteisötunnus eli Y-tunnus, jota tarvitaan yrityksen toiminnassa jatkuvasti, esimerkiksi yrityksen laskulomakkeissa. Perustamisilmoituksen lisäksi muut yrityksen perustamiseen liittyvät toimet ja ilmoitusvelvollisuudet vaihtelevat perustettavalle yritykselle valitun yhtiömuodon mukaan.
Yritystä perustettaessa tulee huomioida, että tietyt elinkeinot ovat luvanvaraisia. Tällöin vaaditaan verottajalle tehtävien ilmoitusten ja lakisääteisten vakuutusten lisäksi mahdollisesti muita ilmoituksia ja lupia. Kaikki luvanvaraiset elinkeinot on lueteltu laissa elinkeinon harjoittamisen oikeudesta ja niistä on omat erilliset lakinsa tai asetuksensa. Esimerkiksi käytettyjen tavaroiden kauppa, kioskikauppa ja tieliikenteen tavara- ja henkilökuljetukset ovat luvanvaraisia elinkeinoja. Luvat tulee pääsääntöisesti hankkia ennen toiminnan aloittamista ja niiden myöntämisestä tulee ilmoittaa kaupparekisteriin. Tietyssä elinkeinotoiminnassa voidaan edellyttää myös ympäristölupaa. Ympäristölupaa vaativat toiminnat luetellaan tarkemmin ympäristösuojeluasetuksessa.
Yritttäjän on otettava tiettyjä lakisääteisiä vakuutuksia, joiden antamaa vakuutusturmaa voi halutessaan täydentää erilaisilla vapaaehtoisilla vakuutuksilla. Yrittäjän oma eläketurva järjestetään YEL-vakuutuksella ja mahdollisten työntekijöiden eläketurva TyEL-vakuutuksella. Eläkevakuutuksen lisäksi työnantaja on velvollinen ottamaan työntekijöitä varten lakisääteisen tapaturmavakuutuksen, jonka yhteydessä peritään myös työttömyysvakuutusmaksut.
Yritystä perustettaessa on otettava huomioon ja hoidettava suuri joukko asioita. Avustamme kaikissa yritystoiminnan aloittamisen vaiheissa:
- yritysmuodon valinta
- toiminnan luvanvaraisuus
- yrityksen verotus
- viranomaisilmoitukset
- vakuutusten kartoitus