Omaisuusrikokset
Rikoslain 28 luvusta löytyy pääosa sääntelystä, joka koskee omaisuusrikoksia. Kyseisessä luvussa käsitellään varkautta (1 §) ja sen törkeää tekomuotoa (2 §) sekä näpistystä (3 §). Ryöstöstä on säännelty rikoslain 31 luvun 1 §:ssä.
Yleisesti ottaen teon rikosoikeudellinen ottaen kilpistyy siihen seikkaa, minkä arvoista anastettu omaisuus on ollut. Tässä mielessä näpistys muuttuu pääsääntöisesti varkaudeksi niissä tapauksissa, joissa anastetun omaisuuden arvo ylittää 500 euroa.
Varkaus
Rikoslain 28 luvun 1§:n mukaan joka anastaa toisen hallusta irtainta omaisuutta, on tuomittava varkaudesta sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi kuudeksi kuukaudeksi.
Yritys on rangaistava.
Varkauden tunnusmerkistö täyttyy, kun joku varastaa toisen omaisuutta. Tämän omaisuuden on tullut olla toisen hallussa. Jos anastus kohdistuu omaisuuteen joka on jo varastavan tahon hallussa, kyse on kavalluksesta eikä varkaudesta. Kavalluksesta on säännelty rikoslain 28 luvun 4 §:ssä. Varkauden rangaistusasteikko on sakosta aina 1½ vuoteen vankeutta. Yleensä varas selviää sakoilla, mikäli omaisuuden arvo on alle 1.300 euroa. Kun varastetun omaisuuden arvo ylittää 1300 euroa siirrytään rangaistuksessa vankeuden puolelle.
Törkeä varkaus
Rikoslain 28 luvun 2 §:n mukaan, jos varkaudessa
1) anastamisen kohteena on erittäin arvokas omaisuus,
2) anastamisella aiheutetaan rikoksen uhrille tämän olot huomioon ottaen erityisen tuntuvaa vahinkoa,
3) rikoksentekijä käyttää hyväkseen rikoksen uhrin avutonta tai hädänalaista tilaa,
4) rikoksentekijä tai osallinen varustautuu teon toteuttamista varten ampuma-aseella, räjähdysaineella taikka muulla näiden kaltaisella vaarallisella välineellä tai
5) rikoksentekijä murtautuu asuttuun asuntoon
ja varkaus on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, rikoksentekijä on tuomittava törkeästä varkaudesta vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi.
Yritys on rangaistava.
Tuomitseminen törkeästä varkaudesta yleensä edellyttää, että anastetun omaisuuden arvo ylittää 5.000 euroa. Törkeän varkauden moitittavuus näkyy suoraan rangaistusasteikossa. Rangaistuksena tulee kyseeseen vain vankeus rangaistus, jonka minimi on neljä kuukautta. Rangaistuksen maksimi on neljä vuotta.
Näpistys
Rikoslain 28 luvun 3 §:n, jos varkaus, huomioon ottaen anastetun omaisuuden arvo tai muut rikokseen liittyvät seikat, on kokonaisuutena arvostellen vähäinen, rikoksentekijä on tuomittava näpistyksestä sakkoon.
Yritys on rangaistava.
Kun anastetun omaisuuden arvo on vähäinen, kyseessä on näpistys. Myös muut seikat voivat aiheuttaa sen, että tekoa on pidettävä näpistyksenä. Näpistyksen ja varkauden välisenä rajapyykkinä oikeuskäytännössä on pidetty 500 euroa. Tuomittava rangaistus syyksiluettavasta näpistysteosta on sakkoa.
Ryöstö
Rikoslain 31 luvun 1 §:n mukaan joka
1) käyttämällä henkilöön kohdistuvaa väkivaltaa tai uhkaamalla välittömästi käyttää sellaista väkivaltaa toisen hallusta anastaa tai ottaa luvattomasti käyttöön toisen irtainta omaisuutta taikka
2) sellaista väkivaltaa tai uhkausta käyttämällä pakottaa toisen luopumaan taloudellisesta edusta, johon rikoksentekijällä tai sillä, jonka puolesta hän toimii, ei ole laillista oikeutta,
on tuomittava ryöstöstä vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään kuudeksi vuodeksi.
Yritys on rangaistava.
Ryöstöstä tai sen yrityksestä tuomitaan myös se, joka 1 momentin 1 kohdassa tarkoitetusta anastamisesta tai käyttöön ottamisesta verekseltään tavattuna käyttämällä siinä tarkoitettua väkivaltaa tai uhkausta täyttää tai yrittää täyttää rikoksen taikka pitää tai yrittää pitää siten ottamansa omaisuuden.
Ellei tässä pykälässä tarkoitettu teko, huomioon ottaen väkivallan tai uhkauksen vähäisyys tai muut tekoon liittyvät seikat, ole kokonaisuutena arvostellen vakava, ei rikoksentekijää tuomita ryöstöstä, vaan niistä muista rikoksista, jotka teko käsittää.
Ryöstön tunnusmerkistö täyttyy kun, tekijä käyttää väkivaltaa tai uhkaa käyttää väkivaltaa ja tämän lisäksi varastaa toisen omaisuutta. Jos nopeasti verrataan ryöstöä varkauteen, niin varkauden tunnusmerkistö ei siis sisällä tätä väkivalta-elementtiä. Ryöstössä tämä on olennainen osatekijä.
Ryöstöstä tuomittavan rangaistuksen minimi on neljä kuukautta vankeutta. Tämä on sama kuin törkeässä varkaudessa. Ryöstöstä tuomittavan rangaistuksen yläraja on kuusi vuotta. Tämä on kaksi vuotta korkeampi kuin törkeän varkauden maksimirangaistus. Esimerkiksi, jos ryöstö on tapahtunut kadulla, jolloin on varastettu kännykkä väkivaltaa käyttäen esimerkiksi kiinnipitämällä, on oikeuskäytännössä normaalisti tuomittu 5 – 9 kuukautta vankeutta tästä teosta.
Lähteet:
Rikosoikeus, 2009, WSOY