Lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta säädetään laissa lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta (1983/361).
Pääsääntöisesti lapsen huoltajia ovat hänen vanhempansa. Lapsen huolto päättyy lain mukaan yleensä silloin, kun lapsi täyttää kahdeksantoista vuotta.
Huoltajan tehtävänä lapsen huoltajan on turvattava lapsen kehitys ja hyvinvointi. Tässä tarkoituksessa huoltajalla on oikeus päättää lapsen hoidosta, kasvatuksesta, asuinpaikasta sekä muista henkilökohtaisista asioista.
Lapsen vanhemmat, jotka lapsen syntyessä ovat avioliitossa keskenään, ovat kumpikin lapsensa huoltajia. Jos vanhemmat eivät lapsen syntyessä ole avioliitossa keskenään, on äiti lapsensa huoltaja.
Vanhemmat voivat sopia lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta tekemällä asiasta sopimuksen. Tuossa sopimuksessa he voivat sopia mm. siitä, että että lapsen huolto uskotaan yksin toiselle vanhemmalle ja että lapsella on oikeus vanhempien sopimalla tavalla pitää yhteyttä ja tavata vanhempaansa, jonka luona lapsi ei asu.
Edellä mainittu sopimus on vahvistettava. Sopimus lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta on tehtävä kirjallisesti ja se on esitettävä vahvistettavaksi sen kunnan sosiaalilautakunnalle, missä lapsella on asuinpaikka.
Jos sopimusta ei synny, on mahdollista, että oikeuskäsittelyn jälkeen tuomioistuin päättää lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta.