Henkeen ja terveyteen kohdistuvat rikokset
Rikoslain 21 luvussa on säädetty rangaistavaksi ihmistekoja, jotka kohdistuvat toisen ihmisen henkeen tai terveyteen. Kyseisen luvun säännökset kattavat mm. tapon 1 §, murhan 2 §, pahoinpitelyn 5 § ja törkeän pahoinpitelyn 6 § tunnusmerkistöt.
Murha on tapon törkeä tekomuoto. Vastaavalla tavalla törkeä pahoinpitely on (tavallisen) pahoinpitelyn kvalifioitu tekomuoto. Ei ole kuitenkaan katsottu soveliaaksi puhua törkeästä taposta, vaan sitä varten on käsite murha, kun kyseessä on esim. vakaasti harkiten tehty tappo.
Tappo
Rikoslain 21 luvun 1 §:n mukaan joka tappaa toisen, on tuomittava taposta vankeuteen määräajaksi, vähintään kahdeksaksi vuodeksi.Yritys on rangaistava.
Rikoslain säännös koskien tappoa on hyvin lyhyt. Lain kohdassa todetaan, että sellainen henkilö on tuomittava vankeuteen, joka tappaa toisen. Tekotavasta ei ole laissa säädetty, vaan se on jätetty avoimeksi. Tästä seuraa luonnollisestikin se, että tappo voidaan tehdä mitä erilaisimmin teoin. Joka tapauksessa tapon tunnusmerkistön täyttyminen edellyttää syy-seuraussuhdetta teon ja siitä aiheutuneen seurauksen välillä. Kuoleman on tullut siis aiheutua teosta, joka on ennalta arvattava seuraus. Tämän lisäksi edellytetään luonnonkausaliteettia.
Taposta tuomittavan rangaistuksen alaraja on 8 vuotta. Vastaavasti henkilölle, jolle on luettu syyksi tappo, on ankarin mahdollinen rangaistus Suomen voimassa olevan rikoslain mukaan 12 vuotta. Rangaistuksen ala- ja yläraja eivät kerro tietenkään, millainen rangaistus yksittäistapauksessa on syylliselle tuomittava. Keskimääräinen rangaistus taposta on 10 vuotta.
Tapon yritys on myös rangaistava teko. Tapon yrityksestä tuomitseminen edellyttää, että juuri siinä yksittäistapauksessa on ollut vaara siitä, että tuo rikos olisi täyttynyt. Tuo vaara on tässä tapauksessa ajateltava siten, että käsillä olisi ollut sellainen konkreettinen kuolemanvaara.
Murha
Rikoslain 21 luvun 2 §:n mukaan, jos tappo tehdään
1) vakaasti harkiten,
2) erityisen raaalla tai julmalla tavalla,
3) vakavaa yleistä vaaraa aiheuttaen tai
4) tappamalla virkamies hänen ollessaan virkansa puolesta ylläpitämässä järjestystä tai turvallisuutta taikka virkatoimen vuoksi
ja rikos on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, rikoksentekijä on tuomittava murhasta vankeuteen elinkaudeksi.
Yritys on rangaistava.
Murha on tapon törkeä tekomuoto. Rikoslaissa on säädetty perusteista, joiden nojalla tappo katsotaan murhaksi.
Ensimmäinen peruste on se, että joku on surmannut toisen vakaasti harkiten. Tällöin tarkastellaan tekijän harkintaa ja suunnitelmallisuutta. Tällainen osoittaa tekijässä raskasta syyllisyyttä.
Toisena perusteena rikoslaissa mainitaan raaka ja julma tekotapa. Tässä on kyse siis siitä, että tuo tekotapa on ollut rikoksen kohteelle tuskallinen.
Kolmannen perusteen mukaan tappo katsotaan murhaksi silloin, kun rikos tehdään vakaa yleistä vaaraa aiheuttaen. Tässä ei tarkoiteta mitään tiettyä tekotapaa rikoksen tekemisessä, vaan tarkastelussa on se, että rikoksen suorittamisen tapa on jossain yksittäistapauksessa aiheuttanut tuollaista vaaraa.
Lain kohdan viimeinen peruste koskee niitä tilanteita, joissa surman kohteena on ollut virkamies. Tällä tavalla on pyritty nostamaan tiettyjen virkamiesten suojaa. Suojakohteita ovat mm. poliisit ja järjestetyksenvalvojat. Jotta tehty tappo katsottaisiin murhaksi, täytyy tuon rikoksen olla myös kokonaisuutena arvostellen törkeä. Jos edellä mainituista perusteista yksittäisessä teossa täyttyy useampi, täyttyy kokonaisuusvaatimuskin helpommin.
Lain kohdan lopussa on todettu, että ainoa rangaistus murhasta on elinkautinen vankeus.
Pahoinpitely
Rikoslain 21 luvun 5 §:n mukaan joka tekee toiselle ruumiillista väkivaltaa taikka tällaista väkivaltaa tekemättä vahingoittaa toisen terveyttä, aiheuttaa toiselle kipua tai saattaa toisen tiedottomaan tai muuhun vastaavaan tilaan, on tuomittava pahoinpitelystä sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.
Yritys on rangaistava.
Pahoinpitely yleensä tehdään toiselle käyttämllä ruumiillista väkivaltaa. Pahoinpitelystä aiheutuu uhrille usein vammoja tai kipua. Pahoinpitelytapana lievempää on töniminen ja törkeämpää potkiminen ym. Myös toisen terveyden vahingoittaminen täyttää pahoinpitelyn tunnusmerkistön. Esimerkiksi myrkyn antaminen toiselle täyttää tämän tekotavan.
Tuomittavan rangaistuksen maksimi on kaksi vuotta vankeutta. Keskimäärin rangaistus peruspahoinpitelystä, kun taksijonossa on vaihdettu pari nyrkin iskua, on 30 - 50 päiväsakkoa.
Törkeä pahoinpitely
Rikoslain 21 luvun 6 §:n mukaan, jos pahoinpitelyssä
1) aiheutetaan toiselle vaikea ruumiinvamma, vakava sairaus tai hengenvaarallinen tila,
2) rikos tehdään erityisen raa"alla tai julmalla tavalla tai
3) käytetään ampuma- tai teräasetta taikka muuta niihin rinnastettavaa hengenvaarallista välinettä
ja rikos on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, rikoksentekijä on tuomittava törkeästä pahoinpitelystä vankeuteen vähintään yhdeksi ja enintään kymmeneksi vuodeksi.
Yritys on rangaistava.
Pahoinpitelyä on pidettävä törkeä rikoslain mukaan, kun se täyttää lain kohdassa mainitun perusteen. Lain kohdan ensimmäisessä kohdassa käsitellään rikoksen aiheuttamaa seurausta. Jos teolla aiheutetaan toiselle vaikea ruumiinvamma, vakava sairaus tai hengenvaarallinen tila, kyseessä on törkeä pahoinpitely.
Toinen ankaroittamisperuste koskee rikoksen tekotapaa. Lain kohdassa mainitaan raaka ja julma tapa. Esimerkiksi maassa makaavan potkiminen on tämän kohdan tyyppiesimerkki.
Viimeinen peruste käsittelee sitä, kun rikoksen tekemisessä käytetään hengenvaarallista välinettä. 3 kohdassa on mainittu ampuma- ja teräase sekä niihin rinnastettava hengenvaarallinen väline. Korkein oikeus on hiljattain käsitellyt ratkaisussaan 2009:79, mitä esineitä on pidettävä rinnastettavina välineinä. Tuossa ratkaisussa KKO linjasi, että vasara ja pesäpallomaila eivät olleet 21:6.1:n 3 kohdassa tarkoitettuja ampuma- tai teräaseeseen rinnastettavia hengenvaarallisia esineitä.
Törkeän pahoinpitelyn maksimi rangaistus on 10 vuotta vankeutta. Keskimäärin rangaistus törkeästä pahoinpitelystä on reilusta vuodesta kahteen ja puoleen vuoteen vankeutta.
Lähde:
Rikosoikeus, 2009, WSOY.