Salakuljetus
Salakuljetuksesta on säännös rikoslain 46 luvussa. Myös muualla on säännöksiä viennistä ja tuonnista, joka on laitonta. Esimerkiksi RL 50:1:ssä on huumerikoksia koskeva säännös ja RL 44:6:ssä dopingrikoksia koskeva säännös.
Rikoslain 46 luvun 4 pykälän mukaan joka ilman asianmukaista lupaa taikka muuten tuontia tai vientiä koskevien säännösten tai määräysten vastaisesti tuo tai yrittää tuoda maahan taikka vie tai yrittää viedä maasta tavaraa, jonka tuonti tai vienti on kielletty tai edellyttää viranomaisen lupaa tai tarkastusta, on tuomittava salakuljetuksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.
Salakuljetuksesta tuomitaan myös se, joka tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta eläinlääkinnällisestä rajatarkastuksesta annetun lain (1192/1996) tai sen nojalla annettujen säännösten tai yleisten tai yksittäistapausta koskevien määräysten vastaisesti tuo tai tahallaan yrittää tuoda maahan taikka kuljettaa, käsittelee tai säilyttää eläimiä tai tavaroita taikka laiminlyö velvollisuutensa tarkastuttaa eläimet tai tavarat. (24.5.2002/400)
Salakuljetuksena ei kuitenkaan pidetä 1–3 §:ssä tarkoitetun tuontia tai vientiä koskevan säännöksen tai määräyksen rikkomista.
Säännös koskee tavaran sekä tuontia että vientiä. Säännöksestä käy ilmi, että rikoksesta tuomitseminen edellyttää, että henkilöllä ei ole asianmukaista lupaa tavaran vientiin tai tuontiin. Henkilön tuomitseminen tulee kyseeseen myös, jos henkilö muuten rikkoo tuontia tai vientiä koskevia säännöksiä.
Salakuljetuksen rangaistusasteikko on sakkoa tai vankeutta maksimissaan kaksi vuotta.
Lähde:
Rikosoikeus, 2009, WSOY.