Suomen oikeusjärjestyksessä petosrikoksien rangaistussäännökset ovat rikoslain 36 luvussa. Tuossa luvussa on muun muassa säännökset petoksesta (1 §) ja törkeästä petoksesta (2 §).
Petos
Joka, hankkiakseen itselleen tai toiselle oikeudetonta taloudellista hyötyä taikka toista vahingoittaakseen, erehdyttämällä tai erehdystä hyväksi käyttämällä saa toisen tekemään tai jättämään tekemättä jotakin ja siten aiheuttaa taloudellista vahinkoa erehtyneelle tai sille, jonka eduista tällä on ollut mahdollisuus määrätä, on tuomittava petoksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.
Petoksesta tuomitaan myös se, joka 1 momentissa mainitussa tarkoituksessa dataa syöttämällä, muuttamalla, tuhoamalla tai poistamalla taikka tietojärjestelmän toimintaan muuten puuttumalla saa aikaan tietojenkäsittelyn lopputuloksen vääristymisen ja siten aiheuttaa toiselle taloudellista vahinkoa. (13.6.2003/514)
Yritys on rangaistava.
Petoksen tunnusmerkistöstä käy nopeasti ilmi, että teon rangaistavuus edellyttää monia eri osatekijöitä. Ensinnäkin henkilön on tullut pyrkiä hankkimaan itsellensä taloudellista hyötyä, joka on oikeudetonta. Tämän lisäksi henkilön pitää erehdyttää toista tekemään jotain. Henkilön pitää myös käyttää hyväksi tätä erehdyttämistä. Lopuksi vaaditaan, että tällä menettelyllä aiheutetaan taloudellista vahinkoa erehtyneelle. Myös petoksen yritys on rangaistava teko.
Petoksia voi olla monenlaisia. Esimerkiksinä voidaan mainita korkeimman oikeuden ratkaisussa 1995:84. Tuossa tapauksessa A oli ostanut osamaksukaupalla auton. Autoliike B oli sittemmin käyttänyt oikeuttansa ottaa autotakaisin. Autoliike B myi auton eteenpäin C:lle jo ennen kuin autoliike B sai A:lta tilityksen. A oli tilitystä tehtäessä erehdyttänyt autoliikettä autolla ajetun kilometrimäärän suhteen. A:n menettelyn johdosta autoliike oli joutunut alentamaan B:lle myymänsä auton kauppahintaa. A, tuomittiin rangaistukseen petoksen yrityksestä.
Petoksen rangaistusasteikko on sakkoa tai vankeutta enintään kaksi vuotta. Yleensä oikeuskäytännössä on sovellettu 7.000 euron rajaa. Tämän alle menevät määrät katsotaan tavallisen petoksen piiriin. Keskimäärin rangaistus on 30 – 60 päiväsakkoa ja vankeuden kohdalla 30 päivää – 5 kuukautta.
Törkeä petos
Jos petoksessa
1) tavoitellaan huomattavaa hyötyä,
2) aiheutetaan huomattavaa tai erityisen tuntuvaa vahinkoa,
3) rikos tehdään käyttämällä hyväksi vastuulliseen asemaan perustuvaa erityistä luottamusta tai
4) rikos tehdään käyttämällä hyväksi toisen erityistä heikkoutta tai muuta turvatonta tilaa
ja petos on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, rikoksentekijä on tuomittava törkeästä petoksesta vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi.
Yritys on rangaistava.
Petos muuttuu tämän lain kohdan mukaan törkeäksi petokseksi, kun rikos kokonaisuutena arvostellen törkeä ja tämän lisäksi täyttyy vähintään yksi lisäperuste. Noita lisäperusteita on neljä ja jotka kaikki on mainittu lainkohdassa. Myös törkeän petoksen yritys on rangaistava teko.
Törkeästä tekomuodosta on kyse, kun petosrikoksella tehty vahinko ylittää 7.000 euroa. Oikeus voi tuomita tekijälle rangaistuksen neljän kuukauden ja neljän vuoden välillä. Keskimäärin rangaistus on viidestä kuukaudesta ylös päin.
Lähde:
Rikosoikeus, 2009, WSOY.