Lapsen adoptiota on säännellään laissa lapseksiottamisesta (1985/153).
Alaikäisen lapsen adoptio voidaan vahvistaa, jos sen harkitaan olevan lapsen edun mukaista ja on selvitetty, että lapsi tulee saamaan hyvän hoidon ja kasvatuksen.
Pääsääntöisesti lapsen adoptoijan tulee olla täyttänyt 25-vuotta. Lain mukaan puolisot voivat avioliiton aikana ainoastaan yhdessä ottaa ottolapsen. Tästä säännöstä on kuitenkin poikkeuksia. Muut kuin puolisot eivät voi yhdessä ottaa ottolasta. Adoptiota ei voida vahvistaa ilman adoptoitavan lapsen suostumusta, jos lapsi on täyttänyt 12 vuotta. Myös tätä nuorempi lapsi voi estää adoption, mikäli lapsi on niin kehittynyt, että hänen tahtoonsa voidaan kiinnittää huomiota.
Pääsäännön mukaan alaikäisen lapsen adopiota ei voida vahvistaa, jos hänen vanhempansa eivät ole antaneet tähän suostumustaan. Tähän sääntöön on myös poikkeuksia. Lapsen äidin suostumusta ei saa ottaa vastaan ennen kuin äiti on riittävstäi toipunut synnytyksestä. Aikarajana on kahdeksan viikkoa lapsen syntymästä. Tästä suostumuksesta on tehtävä asiakirja.
Adoption edellytyksenä on ottolapsineuvonnan pyytäminen ottolapsitoimistolta. Tätä on pyydettävä mm. sen henkilön, joka aikoo ottaa alaikäisen lapsen ottolapseksi. Adoptio vahvistetaan tuomioistuimessa ja sitä koskeva asia pannaan vireille hakemuksella.
Kansainvälisessä adoptiossa tilanne on hiukan erilainen. Tälläinen tilanne on esimerkiksi sellainen, että adoptoija on Suomessa ja alle 18-vuotias lapsi on vieraassa valtiossa. Tällöin on käytettävä kansainvälistä lapseksiottamispalvelua. Tämän lisäksi on noudatettava erityistä lupamenettelyä.