Huumausainerikos
Rikoslain 50 luvun 1§:n mukaan joka laittomasti:
1) valmistaa tai yrittää valmistaa huumausainetta taikka viljelee tai yrittää viljellä kokapensasta, kat-kasvia (Catha edulis) tai Psilosybe-sieniä,
2) viljelee tai yrittää viljellä oopiumiunikkoa, hamppua tai meskaliinia sisältäviä kaktuskasveja käytettäväksi huumausaineena tai sen raaka-aineena taikka käytettäväksi huumausaineen valmistuksessa tai tuotannossa,
3) tuo tai yrittää tuoda maahan taikka vie tai yrittää viedä maasta taikka kuljettaa tai kuljetuttaa tai yrittää kuljettaa tai kuljetuttaa huumausainetta, tai
4) myy, välittää, toiselle luovuttaa tai muulla tavoin levittää tai yrittää levittää huumausainetta, tai
5) pitää hallussaan tai yrittää hankkia huumausainetta, on tuomittava huumausainerikoksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.
Huumausaineiden valmistaminen
Lain ensimmäisen kohdan mukaan huumausaineiden valmistaminen on rangaistavaa. Valmistamista on esim. huumausaineen tuotanto, jatkaminen tai puhdistaminen. Myös valmistamisen yritys on rangaistavaa ja se rinnastetaan täytettyyn tekoon. Huumausaineen viljeleminen on jaettu kahteen osaan, ensinnäkin täysin kiellettyä on viljellä, Kat-kasvia, Psilosybesieniä sekä koka-pensasta. Nämä teot ovat tilanteesta riippumatta rangaistavia. Lain toisen kohdan mukaan sen sijaan Oopiumunikon, hampun tai meskaliinikaktuksen viljely on rangaistavaa vain, jos tarkoituksena on ollut aineen käyttö huumausaineena.
Huumausaineiden salakuljetus
Kolmannessa kohdassa määritellään rangaistavaksi käytännössä huumausaineiden salakuljetus Suomeen. Suomesta ei viedä huumausaineita ulkomaille, mutta Suomea käytetään kyllä kauttakulkupaikkana. Kuten valmistuksessakin, myös salakuljetuksessa pelkkä yritys on säädetty rangaistavaksi. Kun salakuljettaja jää kiinni teko katsotaan aina huumausainerikokseksi ja rangaistus määrätään täydeltä asteikolta. Salakuljetukselta edellytetään kuitenkin tahallisuutta. Eli matkatavaroihin kätketyistä huumeista tietämätön ei syyllisty salakuljetukseen. Huumeita lähetetään myös postitse, tällöin sekä lähettäjä että vastaanottaja tuomitaan huumausainerikoksesta.
Myyminen
Lain neljännessä kohdassa säännellään huumausaineen levittämisestä ja levityksen yrittämisestä. Levittäminen tarkoittaa mm. myymistä, toiselle luovuttamista ja välittämistä. Kun tehdään eroa omaan käyttöön tuomitsemisen ja huumausainerikoksen välillä, on tärkeänä erottavana tekijänä usein huumausaineiden luovuttaminen toiselle. Esim. kannabis-sätkää poltetaan usein ryhmässä. Mikäli antaa sätkän toiselle, ei kyse ole enää omasta käytöstä vaan se tekee teosta huumausainerikoksen. Sama koskee myös reseptilääkkeiden luovuttamista henkilölle, jolla ei ole niihin oikeuttavaa reseptiä.
Hallussapito ja hankkiminen
Lain viimeinen eli viides kohta sääntelee hallussapitoa. Huumausaineen katsotaan oikeuskäytännössä olevan henkilön hallussa, kun tällä on mahdollisuus huumeen käsittelyyn. Esim. metsässä olevan kätkön paikan tietäminen on huumausaineen hallussapitoa. Mikäli huumausainetta on hallussa pieni määrä, se tulkitaan omaan käyttöön tarkoitetuksi. Tästä tuomitaan pienempään rangaistukseen kuin huumausainerikoksesta. Hankkimisesta annetaan rangaistus joko huumausainerikoksesta tai käyttörikoksesta, kuten hallussapidostakin. Huumausaineen hankkimisen yritys on säädetty rangaistavaksi. Esimerkkinä voidaan katsoa Korkeimman oikeuden ratkaisu 2002:5, jossa henkilö tilatessaan toiselta 100 grammaa amfetamiinia syyllistyi 100 gramman mukaiseen tekoon, siitä huolimatta, että toinen henkilö ei hankkinut ainetta kuin 80 grammaa.
Törkeä huumausainerikos
Rikoslain 50 luvun 2§:n mukaan teko on törkeä huumausainerikos, jos huumausainerikoksessa,
1) rikoksen kohteena on erittäin vaarallinen huumausaine tai suuri määrä huumausainetta,
2) tavoitellaan huomattavaa taloudellista hyötyä,
3) rikoksentekijä toimii sellaisen rikoksen laajamittaiseen tekemiseen erityisesti järjestäytyneen ryhmän jäsenenä,
4) aiheutetaan usealle ihmiselle vakavaa hengen tai terveyden vaaraa, tai levitetään huumausainetta alaikäisille tai muuten häikäilemättömällä tavalla
ja huumausainerikos on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, rikoksentekijä on tuomittava törkeästä huumausainerikoksesta vankeuteen vähintään yhdeksi ja enintään kymmeneksi vuodeksi.
Yleisimmät huumausaineet:
Alunperin huumausaineena on pidetty vain oopiumia ja siitä johdettuja aineita, eli opiaatteja. Tänä päivänä huumausaineiksi luetaan monia luonnollisia aineita ja synteettisesti valmistettuja aineita. Lain mukainen määritelmä huumausaineista perustuu Suomen tekemiin kansainvälisiin sopimuksiin ja näihin sisältyviä huumausaineluetteloita päivitetään ajoittain.
Opiaatit
Oopiumunikkoa käytetään raaka-aineena oopiumin valmistuksessa. Oopiumista voidaan jalostaa morfiinia. Heroiini valmistetaan morfiinista ja se on puolisynteettinen opiaatti. Oikeuskäytännössä on kiinnitetty huomiota heroiinin pitoisuuteen. Oikeuskäytännössä heroiinin käyttörikoksesta, kun ainetta on korkeintaan gramma, on tuomittu 10-30 päiväsakkoa. Myynnistä ja välittämisestä voidaan tuomita vankeuteen jo hyvin pienistäkin määristä, törkeänä tekoa voidaan pitää, kun ainetta on ollut yli 15 grammaa. Tästä voidaan tuomita jo yli vuoden vankeusrangaistukseen.
Amfetamiini
Amfetamiini on täyssynteettinen psykomotorinen stimulantti. Amfetamiini on Suomessa luokiteltu erittäin vaaralliseksi huumausaineeksi, jonka käyttöön liittyy hengenvaaraa tai voimakkaita vieroitusoireita. Amfetamiinia käytetään suun kautta, nuuskaamalla tai pistäen. Se poistaa väsymyksen ja ruokahalun. Suomessa amfetamiinia käytetään suhteessa enemmän kuin muissa pohjoismaissa. Käyttörikoksena on oikeuskäytännössä tuomittu alle kolmen gramman määrästä 10-25 päiväsakkoon. Myynnistä ja välittämisestä voidaan tuomita vankeutta, kun määrä on yli neljä grammaa, törkeänä tekoa pidetään, kun ainetta on yli sata grammaa.
Ekstaasi
Ekstaasi on amfetamiinien ryhmään kuuluva synteettinen huumausaine, jolla on stimuloivia ja hallusinogeenisia vaikutuksia. Ekstaasin (eli MDMA) vaikutuksia ovat esimerkiksi vireyden ja valppauden paraneminen, hyvänolon tunteet, sekä annoskoon kasvaessa myös aistiharhat ja muut psykoottiset oireet. Oikeuskäytännössä käyttörikoksesta on tuomittu 10-25 päiväsakon suuruisia rangaistuksia, kun määrä on alle kymmenen tablettia. Yli 15 tabletin määrästä voidaan jo tuomita vankeusrangaistus, mikäli muut teon kuvaukset täyttyvät, törkeänä huumausainerikoksena on pidetty yli 300 kappaleen hallussapitoa. Tästä tuomiot ovat aina yhdestä vuodesta ylöspäin.
Gamma (GHB) ja lakka (GBL)
Lakka on gamman esiaste. Sitä käytetään teollisuudessa ohenteissa ja puhdistusaineissa. Lakka on moninkertaisesti vaarallisempaa kuin gamma. Nautittuna lakka muuntuu elimistössä gammaksi. GHB aiheuttaa ihmiselle mm. verenpaineenlaskua, huimausta, hengityksen hidastumista, hengityksen lakkaamista ja tajuttomuutta. Alkoholi lisää myrkytysriskiä ja Suomessa on todettu useita kuolemantapauksia.
Kokaiini
Kokaiinia valmistetaan pääasiassa Etelä-Amerikassa kokapensaan lehdistä. Se estää dopamiinin, noadrelaanin ja serotonin takaisin ottoa hermosoluun ja vaikuttaa siten piristävästi, vie näläntunteen ja antaa euforisen hyvänolon tunteen sekä korostaa itsevarmuutta. Hallussapidosta omaan käyttöön, kun ainetta on alle 4 grammaa on oikeuskäytännössä tuomittu alle 80 päiväsakkoa, yli 30 gramman hallussapitoa pidetään kuitenkin törkeänä huumausainerikoksen, josta voidaan tuomita vankeuteen vuodeksi.
Hallusinogeenit
Hallusinogeenit aiheuttavat aistiharhoja. Luonnossa on paljon erilaisia hallusinogeeneja, mm. sinissä ja meskaliini-kaktuksessa saadaan hallusinogeeneja. Synteettisista hallusinogeeneista yleisin on LSD, rangaistuskäytännössä yksi LSD-lappu vastaa yhtä ekstaasi-tablettia. Kokemusten laatu ja voimakkuus vaihtelevat eri käyttäjillä ja käyttökerroilla. Alle 15 ”lapun” hallussapidosta omaan käyttöön on oikeuskäytännössä tuomittu 10-50 päiväsakon tuomioita, törkeän huumausainerikoksen määränä on ollut n. 300 ”lapun” hallussapito, mikäli teko muuten täyttää törkeän huumausainerikoksen tunnusmerkistön.
Kannabis
Kannabis on Suomen yleisin huumausaine, sitä saadaan hamppukasvista (Cannabis), jota on kolmea eri lajia Cannabis Sativa, Cannabis Indica ja Cannabis Ruderalis. Hamppua kasvatetaan Suomessa myös sisällä käyttäen apuna kasvatukseen soveltuvia lamppuja. Kannabis nautitaan joko polttamalla tai syömällä. Varsinkin hampusta tehtävää hasista tuotetaan Suomeen erityisesti Marokosta, Afganistanista ja Pakistanista. Marihuana on kasvin osista kuivatettuna saatava tuote. Hasis valmistetaan kasvin pihkasta ja kannabisöljyä saadaan kasvia tislaamalla.
Kannabikseen ei kehity fyysistä riippuvuutta, mutta siihen voi pitkäaikaisesta käytöstä johtuen kehittyä psyykkinen riippuvuus. EU:n 2008 tekemän raportin mukaan kannabis on tutkituista huumeista vaarattomin ja haitattomin, tämä tukee myös WHO:n aiempaa tutkimusta.
Kannabis on lisätty Suomessa lääkeainelistaan 1.10.2008. Oikeuskäytännössä alle 50 gramman kannabiksen hallussapidosta omaan käyttöön on tuomittu 10-50 päiväsakkoa, törkeän huumausainerikoksen rajana on pidetty yhtä kiloa. Euroopassa kannabikseen suhtaudutaan hyvin eri tavalla riippuen maasta, esim. Hollannissa, Espanjassa, Tsekeissä ja Sveitsissä ei kannabiksen käytöstä tai pienimuotoisesta kasvatuksesta tuomita rangaistusta.
Buprenorfiini (Subutex ym.)
Heroiiniriippuvaisten hoidossa käytetyistä lääkkeistä on tullut katukaupassa myös itsestään huumausaineita. Lääkkeitä voidaan käyttää kielen alle ottaen, nuuskaamalla tai piikittämällä. Buprenorfiini vaikuttaa kivuntunnetta lieventävästi. Erityisesti alkoholin käyttö yhdessä lääkkeiden kanssa voi aiheuttaa mm hengityksen pysähtymistä. Alle kymmenen tabletin hallussapidosta on tuomittu 10-50 päiväsakkoon, törkeän huumausainerikoksen rajana on pidetty 250 tablettia.
Lähteet:
Rikosoikeus, 2009, WSOY